Sortera rätt - lätt som en plätt

Matavfall är allt som blir över och inte kan ätas, när du lagat eller ätit mat. Enkelt eller hur? Okej, när vi lärt oss det kan vi lägga till blomblad, kaffefilter med sump, tepåsar och lite hushållspapper. Men inte mer.

Detta är matavfall. Enkelt!

Skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt

Kaffesump och kaffefilter

Tesump och tepåsar

Äggskal

Skal från skaldjur

Oätbara matrester

Rens och mindre ben från kött, fisk och fågel

Blommor och blad (inte jord)

Det här är inte matavfall

Kattsand och hundbajspåsar

Cigaretter, fimpar och snus

Grenar och kvistar

Plastpåsar och matförpackningar

Innehåll från dammsugarpåsar

Tips!

Ha hellre för lite än för mycket matavfall i påsen. Och fyll aldrig påsen med så mycket matavfall att den blir svår att stänga.

GÖR DET INTE SVÅRARE ÄN VAD DET ÄR

Varje påse räknas. Genom att sortera ditt matavfall kan dina potatisskal, äppelskruttar och matrester förvandlas till klimatsmart biogödsel och miljövänlig biogas. Så glöm ursäkterna och bidra till att rädda jorden.

”Jag har inte plats för matavfallsinsamling i köket.”

Det finns alltid plats för en påse. Och varje påse gör skillnad: matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan producera biogas som räcker för att köra en personbil 12 kilometer i veckan.

Visste du att?

1 000 bananskal kan ge biogas som räcker till att köra 75 km med en vanlig personbil.

”Jag har nästan inget matavfall.”

Det uppstår matavfall i nästan alla hem och det är inte mycket som behövs. 
Det räcker med ett enda kilo matavfall som rötas till biogas för att koldioxidutsläppen ska minska med 0,3 kg jämfört med om vi använder fossila bränslen.

”Påsen läcker.”

Lägg lite hushållspapper i botten av påsen och se till att matresterna inte är alltför blöta när du slänger dem. Rätt hållare för påsen är också A och O. Det finns särskilda hållare som är speciellt utformade för påsen, med hål som tillför luft vilken gör att påsen kan andas. Saknar du hållare så kan du kontakta din kommun eller fastighetsägare.